Разходи.  Дума: По данни на Евростат: Близо 20% от харчовете ни -

...
 Разходи. 
Дума:
По данни на Евростат: Близо 20% от харчовете ни -
Коментари Харесай

Близо 20% от харчовете ни - за жилище, ток, вода и газ; Последно: 1 лв. на глас и дарения от всеки без офшорки

 Разходи. 
" Дума ":

По данни на " Евростат ": Близо 20% от харчовете ни - за жилище, ток, вода и газ

 

 

По данни на " Евростат " 19,7% от разноските на българските семейства през 2017 година са отивали за жилище, вода, газ, електричество и други горива при приблизително ниво от 24,2% за Европейския съюз. Тази група заема най-голям дял измежду общите разноски на семействата у нас, следвани от храните и безалкохолните питиета с дял от 19,2%, излиза наяве от европейската статистическа работа. По данни на Национален статистически институт обаче най-големият разход за семействата у нас през 2018 година е бил този за храна - към 30 %.

Според " Евростат " на трето място като разход е превозът с 13,9%. Българските семейства са заделяли 7,9% от разноските си за отдих и просвета, както и 6,9% за хотели и заведения за хранене. 6,3% от разноските на семействата у нас са отивали за здравни грижи, а 5,2% - за алкохол и тютюневи произведения.

 

Субсидии. 

" 24 часа ":

Последно: 1 лева на глас и дарения от всеки без офшорки

Със задна дата от 1 юли партиите, спечелили най-малко 1% на последните парламентарни избори, ще получават към този момент не по 11, а по 1 лев на автентичен глас.

Това реши през вчерашния ден Народното събрание със 119 гласа " за ", 71 " срещу " и 16 " въздържал се ", като одобри и на второ четене препоръчаното от ГЕРБ орязване на дотациите с изменение в законите за бюджета и за политическите партии.

От съдружния сътрудник " Обединени патриоти " поддръжка дадоха единствено 7-ната от " Атака ".

 

Европейски Съюз.

" Монитор ":

България с представители в половината комисии на Екологичен потенциал

България ще разполага със свои представители в половината от всички 22 комисии (заедно с двете подкомисии към Комисията по външни работи-по права на индивида и по сигурност и отбрана-б.р.) на Европарламента през сегашния му мандат, който започва при започване на седмицата.

 

Освен това страната ни към този момент има непрекъснат член на основната транспортна комисия, в която ще се взема решение ориста на поставения на трупчета пакет " Мобилност ". Става дума за Петър Витанов от Българска социалистическа партия (СД). При попълването на състава на комисиите от евродепутатите, в същото звено попаднаха още трима заместник-членове, които както се случи при значимите гласувания на пакета в границите на предходния мандат на Екологичен потенциал, ще могат да си обезпечат глас при неявяване на някои от титулярите. Това са Андрей Новаков от ГЕРБ (ЕНП), Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация (ЕКР) и Илхан Кючюк от Движение за права и свободи (ОЕ). И до момента в транспортната комисия имаше четирима българи-Новаков, Джамбазки, както и Сергей Станишев и Петър Курумбашев от Българска социалистическа партия, само че всички те бяха " запаси ". Самият Новаков пък съобщи преди броени дни, че България има тактика по какъв начин да отстои ползите на българските превозвачи за година и половина напред, само че и че тя не трябва да се разкрива, с цел да не се попречи на реализацията ѝ.

 

 

Авария. 

" Сега ":

Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ " Козлодуй " не е безобидна

Аварията, поради която VI блок на АЕЦ " Козлодуй " беше изключен през вчерашния ден, не е безобидна. Това разгласи в предаването " Тази заран " по bTV Георги Касчиев, специалист по нуклеарна енергетика.

Броят на сходни режими е стеснен за живота на един реактор, всеки подобен режим понижава живота на реактора, твърди той.

Той разкритикува и неналичието на информация за случая. " Вчера имаше информация за прекъсването на блока на страницата на АЕЦ, само че нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за нуклеарно контролиране. Това е извънредно неправилна политика, най-добре е специалистите да излязат и да обяснят ", счита Касчиев.

Според него няма заплаха за хората след спешното прекъсване на АЕЦ " Козлодуй ". Подобни произшествия имало през 2012-13, 2015 и 2017 година.

По думите му фактът, че не е имало спомагателни отводи приказва, че оборудването се поддържа в добър режим и че експертите са се ориентирали къде е казусът. Проф. Касчиев посочи още, че при сходни произшествия може да се демонстрират някои скрити отводи. Той обърна внимание, че въпреки всичко случаят не е толкоз почтен, поради температурния потрес, който се получава: " В таблетките с нуклеарното гориво температурата е 1200 градуса и поради температурната смяна може да зародят пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните артикули, само че в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя ", изясни специалистът и добави, че сходен вид произшествия са с стеснен брой за целия живот на реактора.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР